Blog

Zeefdrukken, hoe gaat dat eigenlijk?

Sinds ik met zeefdrukken ben begonnen, krijg ik wel vaker de vraag wat dat eigenlijk is en hoe het precies gaat. Een goeie vraag, waar ik graag antwoord op wil geven. Al is het alleen, om ook voor mezelf het hele proces eens goed op een rijtje te zetten. Tijdens het zeefdrukken van Be the star you are heb ik een aantal foto’s gemaakt. Een zeefdruk met zeven druklagen! En hoe meer druklagen, hoe arbeidsintensiever. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan verder.

I. Het ontwerp

 • Maak een ontwerp op de computer (in dit geval; er zijn ook andere, analoge, mogelijkheden).
 • Omdat je maar één kleur tegelijk kan zeefdrukken, moet je je ontwerp nu ‘uit elkaar trekken’, om van elke kleur een laag te maken. Denk hierbij na over de interactie tussen de verschillende kleurlagen en de volgorde waarop je ze wil gaan drukken, vooral als je lichte of transparante kleuren gebruikt.
 • Nu print je elke laag (=elke kleur) afzonderlijk in het zwart uit op doorschijnend calceerpapier [a].

II. Het prepareren en belichten van de zeef

 • Een zeef bestaat uit een fijn gaas van polyester, wat over een stalen frame gespannen is. De zeef smeer je in met een lichtgevoelige foto-emulsie en laat je vervolgens een half uur in de droogkast drogen.
 • Nu ga je de zeef belichten in de lichtbak [b]: je legt het calceerpapier tegen de zeef aan, waardoor de emulsie alleen uithardt bij de transparante delen. De zwarte vlakken houden het UV licht immers tegen.
 • Spuit de zeef schoon: de emulsie op de plekken van de zwarte vlakken spoelt weg. Hier is de zeef dus nog open, waardoor er straks inkt doorheen kan.
 • Terwijl de zeef in de droogkast staat, meng je inkten tot de gewenste kleur(en) [c] en leg je vellen papier klaar.

III. De eerste zeefdrukgang

 • Bevestig de zeef aan de zeefdruktafel [d] en plak de randen van de zeef af.
 • Plaats een vel papier op de goede plek onder de zeefdruk [e]. Markeer de juiste positie met plakstrips op de zeefdruktafel, zodat je straks precies weet waar je elk vel moet plaatsen.
 • Zet de zeefdruktafel aan: kleine luchtgaatjes zuigen nu lucht aan, waardoor het papier op z’n plaats blijft liggen.
 • Breng aan de voorkant van de zeef inkt aan en trek met een rakel de inkt over de zeef naar achteren [f]. De zeef is nu volgelopen [g].
 • Klap de zeef neer op het papier en trek de rakel van achter naar je toe [h]. De inkt wordt door de zeef heen gedrukt op het papier [i].
 • Als je de zeef weer naar boven klapt, zie je het resultaat [j]. Elke keer weer spannend! Er zit ook wel eens een misdruk tussen. Je hebt bijvoorbeeld de zeef niet goed vol laten lopen, de rakel niet goed aangedrukt of het papier niet goed aangelegd. Maak dus voldoende drukken, zodat je je bij elke druklaag wel één of twee misdrukken kan veroorloven. En soms hebben deze ‘misdrukken’ juist wel iets extra’s.
 • Leg het gedrukte vel papier in het droogrek [k] en pak een volgend vel.

IV. Volgende zeefdrukgangen en afwerking

 • Voor elke kleur loop je de bovenstaande stappen door.
 • Ben je klaar met een zeef, verwijder dan de emulsie met speciaal schoonmaakmiddel [l], spoel goed na en laat de zeef drogen in de droogkast.
 • Zitten alle kleuren erop en ben je tevreden, nummer dan de zeefdrukken en onderteken ze.

Je ziet het: zeefdrukken, het is niet moeilijk. Wel bewerkelijk en secuur werk. Aandacht erbij houden en doorwerken, zodat de inkt niet in de zeef indroogt. Een heerlijk ontspannende bezigheid met verrassende resultaten. Alsof je in een soort “trance” zit!

Zelf maken: een grafische slinger! hartjesslinger-3

Binnenkort een feestje? Maak zelf een slinger met flyers en kaarten in feestelijke kleuren. Lekker grafisch en stoer!

Heel simpel en ♥-stikke leuk. Zo doe je dat:
1. Neem heel veel gratis flyers en kaarten mee uit de stad (bibliotheek, schouwburg, cultuurcafé, etc.). Liefs in paren van twee.
2a. Voor de grote harten: leg twee dezelfde flyers op elkaar met de mooie kant naar buiten. Knip uit de losse hand een hart uit.
2b. Voor de uitgesneden hartjes: leg twee kaarten (die zijn steviger en kleiner) met de mooie kant naar buiten op elkaar en snij er met een stanleymesje een hartje uit.

2c. De uitgesneden hartjes kan je ook gebruiken: hang de hartjes onder elkaar aan een touw of leg ze los op de (eet)tafel als extra versiering.
3. Knip een stuk touw op maat en niet met twee nietjes twee bij elkaar horende flyers/kaarten tegen elkaar aan, aan het touw vast.

En… vervang je de hartjes met sterren , dan heb je een stoere, originele kerstslinger!

hartjesslinger-4hartjesslinger-2grafische-slingers

Heb je vragen en/of opmerkingen? Of wil je een blog over een specifiek onderwerp? Ik vind het altijd leuk als je contact met me opneemt!

En heb je mijn portfolio’s al gezien?
Je kan direct doorklikken naar de portfolio persoonlijke grafische kunst, de portfolio zeefdrukken en posters en de portfolio overig werk.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.